A G.I.C. Kft. hat éve dolgozik új, szervetlen polimer szerkezetű anyagok előállításán. E szervetlen polimereket más néven öko-cementnek, alkáli aktivált metakaolin cementnek vagy geopolimereknek is hívják. Kémiai szerkezetüket tekintve a geopolimerek poliszialátok, de egyszerűbben mesterséges köveknek is nevezhetők. A geopolimerek kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, könnyen önthetők, hő- és tűzállóak. Előnyös tulajdonságaik szerkezetükből és kötési mechanizmusukból erednek, melyek alapvetően eltérnek a portland cementeknél megismertektől. Egyes geopolimerek szobahőmérsékleten kötnek úgy, hogy a kötés közben nem szenvednek alakváltozást. Jó tulajdonságaikból eredően a geopolimerek számos szerkezeti anyagot helyettesíthetnek a jövőben, a mindennapokban és a speciális alkalmazások terén is. Mivel számos kutató foglalkozik geopolimerek előállításával a G.I.C. Kft. egyedi, mások által nem lefedett területekre összpontosítja kutatását.

Fejlesztési területek

Szervetlen polimerekbe építve biztonságosan és hosszú távon tárolhatók radioaktív hulladékok. Több radioaktív hulladéktípus tárolására fejlesztettünk ki geopolimer anyagokat, ezek közül néhány előzetes tesztelése már folyik a Paksi Atomerőmű Zrt-ben. A kutatás e területen folyamatos.
A geopolimerek felhasználhatók gáztömör, a kémények belsejében uralkodó körülményeknek ellenálló kéménybélelések készítésére is. Az újfajta kéménybélés bontás nélkül vagy csak minimális bontással építhető be a béleletlen tégla kürtőkbe.

Kutatásunk harmadik fő területe, hogy ipari melléktermékekként előforduló alumino-szilikát hulladékokból állítsunk elő piacképes új építőanyagokat. Kísérleteink során többek között erőművi pernyéből, téglazúzalékból, salakokból és olcsó kaolinokból állítottunk elő előnyös tulajdonságokkal rendelkező új téglákat, csöveket, önthető padlókat, hőszigetelő anyagokat, tűzálló rétegeket és finomkerámiákat. A geopolimer technológia legnagyobb előnye, hogy segítségével ipari hulladékokból ismét használható anyagok állathatók elő, mégpedig viszonylag olcsón. Az említett ipari melléktermékek újrahsznosítása azért is előnyös, mert közülük számos anyagnak, pl. az erőművi pernyének már a tárolása is problémát okoz. A geopolimerek alkalmazásának tehát alapvetően nagy a környezetvédelmi jelentősége.

Ha érdekli a kutatás és a technológia méretnövelésének finanszírozása vegye fel a kapcsolatot velünk vagy az Androméda Üzleti és Vezetési Tanácsadó Kft.-vel
címük: Villám u. 6., 1029 Budapest
Tel./Fax: +36 20 481 24 11