A víz alatti plazma-technológia egy teljesen új „égetési“ módszer melynek segítségével szennyvizek oldott szerves szennyezői bonthatók el. A szerves szennyezok elbontása közvetlenül az oldat belsejében létrehozott elektromos plazma zónában következik be. A technológia nagy előnye, hogy a tisztítási folyamat során a szennyvizet nem kell elpárologtatni, így a hagyományos desztillációs elválasztást majd égetést alkalmazó eljárásokhoz képest jóval alacsonyabb az energiafelhasználása. A szerves anyagok víz alatti roncsolása során a szerves szennyezőkből szén-dioxid, nitrogén és víz képződik, miközben az oldat szervetlen sótartalma nem változik. Az eljárás segítségével a halogén-, kén- és foszfortartalmú szerves anyagok is elbonthatóak. Az eljárás során nincs szükség flokkulálószerek alkalmazására. A víz alatti plazma-technológia alkalmazásával a szennyvizek kémiai oxigénigénye (KOI) gyakorlatilag nullára csökkenthető. A technológia akkor alkalmazható, ha a kezelendő szennyvíz elektromosan vezet, de ez az esetek túlnyomó többségében teljesül.

Ipari referenciák

Paksi Atomeromű Zrt.
Vas-EDTA tartalmú oldatok EDTA tartalmának eltávolítása. Fe-EDTA tartalmú bórsavas oldatok a primerköri gőzfejlesztők tisztítása során keletkeznek. A G.I.C. Kft. a 2000-ik év végéig 2000 köbméter ilyen radioaktív oldatot kezelt sikeresen. A Kobalt-60 izotóp eltávolítása a kobalt-60-EDTA komplexek bontásával, majd a kobalt-hidroxid szűrésével valósul meg. A szennyvíz kezdeti kobalt-60 akivitása 20 000 Bq/liter, a kezelés során ez az aktivitás 100 Bq/liter alá csökken. Eljárásunk a folyadék állapotú radioaktív hulladék-feldolgozási technológia részeként nagyban hozzájárul a tárolandó radioaktív hulladék mennyiségének csökkentéséhez.

MOL Nyrt., Százhalombatta
MEROX folyadék merkaptán tartalmának eltávolítása. A szennyvíz kezdeti KOI-ja 200000 körüli, mely a plazmakezelés után 50-re csökkenthető. Szennyvizek metanol-tartalmának eltávolítása. Kezdeti KOI: 20000, kezelés utáni KOI 50. A berendezés havária jelleggel üzemel.

CIPLA gyógyszergyár, India
Összetett gyógyszergyári szennyvíz kezelése. Kezdeti KOI: 5800. A KOI a kezelés után gyakorlatilag nullára csökkent.
Nitrofenolok eltávolítása hadiipari szennyvizekből. A szennyvíz kezdeti nitrofenol tartalma 6524 ppm volt, mely víz alatti plazma--technológia alkalmazásával a kimutatási határ alá csökkent.

A működés elve

Az elektromos plazma zóna váltóáram hatására keletkezik a folyadékba merülő elektródok felületén. Mivel a frekvencia 10 Hz fölötti, elektrokémiai reakciók nem játszódnak le, így durranógáz sem képződik. A szennyvízben oldott szerves anyagok a magas homérséklet, a plazma UV sugárzása és a keletkező OH- gyökök együttes hatására bomlanak el. A bontás hatékonysága fokozható oxidálószerek, így pl. hidrogén-peroxid adagolásával. A klasszikus, gázfázisban létrehozott egyenáramú ívplazmákkal ellentétben a víz alatti plazmakezelés során csak az atom-atom kötések bomlanak fel.

A víz alatti plazma-technológia energiaigénye

A technológiával kapcsolatban meg kell említeni, hogy a szerves anyagok bontása során a szennyvizet nem kell elpárologtatni, ezért az energia felhasznlás a desztillációs eljárásokhoz képest alacsonyabb. Természetesen konkrét esetekben a kezelés energiaigénye függ a berendezés kapacitásától, a kiindulási és célkoncentrációktól. Jelenleg a G.I.C. Kft. 50 Hz-en üzemelő és nagyfrekvenciás víz alatti plazma-berendezéseket gyárt. Egy 50 Hz-en üzemelő beredezés áramfogyasztása megközelítőleg 0,9 kWóra/liter, ha a kezelt szennyvíz kémiai oxigénigénye a kezelés soán 10 000-ről 100-ra csökken. A nagyfrekvenciás berendzés áramfogyasztása ennek kb. tizede viszont ez uttóbi berendezéstípus beruházási költsége jóval magasabb.
Költségbecslést adott megbízás esetén tudunk készíteni. Az energia felhasználás, az adott esetekben, félüzemi kísérletek során állapítható meg. A félüzemi kísérletekhez kb. 20 liter szennyvízmintára van szükség. Az innovációért kapott díjak és elismerések: XIV. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat elismerése; "LWG-101-25 típusú mobil, víz alatti plazmaberendezés" című innovációért". EKO 2005 Innovációs Környezetvédelmi Verseny nemzetközi és magyarországi döntőjének kettős fődíja. "Víz alatti plazmaberendezés veszélyes anyagok ártalmatlanítására". A IX. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat, Kiemelt Elismerése. "Híg Fe-EDTA tartalmú radioaktív vizes oldat EDTA tartalmának elbontása víz alatti plazmával". Bejegyzett és folyamatban lévő szabadalmak: EU (1406843), Magyarország (224394), Dél-Afrika (2003/9503), Dél-Korea (2003-7016176), Ukrajna (76989), Japán (3841788), Orosz Föderáció (2286949), Kína (ZL02814452.X), Németország (60203393.4-08), Finnország (1406843), Norvégia (20040196), Spanyolország (ES 2236544 T3), Franciaország (02749139.8), Belgium (1406843), Kanada (2449529), USA (10/482,960).
Az elektródok külön ipari mintaoltalom alatt állnak.
A LETÖLTÉSEK, illetve a VIDEÓK menüpont alatt a technológiával kapcsolatos filmek, animációk és írásos anyagok is találhatóak.