A termék új, a nukleáris technológia részére kifejlesztett oldat. A folyadék vanádium(II)-ionokat tartalmaz, és kiválóan alkalmas a rozsda és a reve feloldására, valamint a vas vagy acél felületek passziválására. Oldási sebessége – azonos körülmények között – kétszerese az azonos hatóanyag-koncentrációjú, de gyakorlatilag csak foszforsavat tartalmazó pácfolyadékokénak.

Az oldat vanádium(II)-tartalma miatt a vas(III)-ionok vas(II)-ionokká redukálódnak, amelyek ezután könnyen oldódnak a jelenlévő foszforsavban. Másrészt a vanádium(II)-ionok negatív redox-potenciálja miatt jelentősen csökken az alapfém spontán oldódása.

Az új pácfolyadék alkalmas erősen elrozsdásodott tárgyak rozsdátlanítására (így pl. erősen elrozsdásodott csavarkötések bontására). Az új folyadék tehát rozsda- és reveoldó, nem pedig rozsda-átalakító.
Ha a folyadékkal kezelt felületet meleg levegővel szárítjuk (de spontán száradáskor is), a felületen maradt oldott vas(II)-tartalom vas(III)-foszfáttá, majd tovább, oldhatatlan passzív réteggé alakul. Az ily módon kialakult réteg vízzel többé már nem távolítható el, és a V(II) V(V) oxidációs folyamat révén korróziós inhibitort is tartalmaz.

A GOLDFERRO-V alkalmazási területe igen széles. A folyadék a következő előnyös tulajdonságokkal rendelkezik:
Az iparban és háztartásban is előforduló kis és nagy felületű vas és acél tárgyak, berendezések kezelésére alkalmas – a rozsdásodás mértékétől függetlenül. A folyadék mártással, ecseteléssel és szórással közvetlenül felvihető. A felvitelt a rozsda teljes eltűnéséig kell folytatni. Ha a folyadékkal kezelt felületet vízzel azonnal gondosan leöblítjük, akkor a felületen az összefüggő passzív réteg nem képes kialakulni. Ezért a tárgy galvanizálható. A reakció sebessége a hőmérséklet emelésével természetesen növelhető. Az optimális hőmérséklet, melynél az oldási sebesség és ennek megfelelően a hatásfok is a legnagyobb:
T=80-90°C. A GOLDFERRO-V folyadék a gumi és műanyag alkatrészeket nem támadja meg. Ugyanez érvényes a leggyakrabban alkalmazott festék- és lakktípusokra is. Amennyiben valamely adott esetben kétség merülne fel, célszerű a biztonság kedvéért egy kisebb felületen és kevésbé feltűnő helyen próbát végezni.

A technológia fejlesztője és a folyadék gyártója is a G.I.C. Kft.