Az iparban alig van olyan tevékenység, mely során ne keletkeznének olajszármazékok, melyek a környezetvédelmi előírások miatt veszélyes hulladéknak számítanak. A keletkezett olaj gyakran kerül vizekbe, így olajjal szennyezett vizek és nehezen kezelhető emulziók keletkeznek. Ilyen olajos szennyvizek tisztítására fejlesztette ki a G.I.C. Kft. a HM EI Zrt-vel közösen az azóta gyakran „olajfaló“-nak nevezett berendezést, melynek első ipari változata 2007-ben készült el.

Az elektrokémiai berendezés ipari szennyvizek és víz-olaj emulziók olajtartalmát képes nagy hatékonysággal eltávolítani. A berendezés alkalmazása kettős előnnyel jár, hiszen olajtartalmának eltávolítása után számos technológiai víz újrahasznosítható vagy recirkuláltatható, ezáltal csökkenthető az üzemek friss víz felhasználása is. A berendezés ára és üzemeltetési költsége jóval alacsonyabb, mint a szennyezett víz veszélyes hulladékként való elszállíttatása.
A berendezés üzembe helyezése egyszerű, folyamatos üzemeltetése pedig teljesen automatizált, így nem igényel állandó felügyeletet. Az átfolyásos rendszerű készülékek korrózióálló kivitelben készülnek és könnyen az adott ipari szennyvíz tisztításához adaptálhatók.

Elektrokémiai emulzióbontónk az olajos szennyvizek olajtartalmát jóval a jelenlegi 5 mg/liter-es Európai Úniós határérték alá tudja csökkenteni. Ezzel egyidőben a berendezés a vizek lebegő szennyeződéseit is eltávolítja, így a víz kémiai oxigénigénye (KOI-ja) csökken. A berendezésben a víz pH-ja is beállítható, illetve a tapasztalat szerint a víz keménysége általában 15 német keménységi fok körülire csökken. Általában elmondható tehát, hogy a berendezés alkalmazása számos előnnyel jár.

A szennyeződések eltávolítása
A víztől elválasztott olajszennyezés a berendezés alján elhelyezett fiókban gyűlik össze, tömör, nedves por fomájában.

Üzemeltetési költség és gazdasági előnyök

A berendezés alkalmazása nagyban csökkentheti az üzemek költségeit. Míg mai magyar árakon 1 köbméter veszélyes hulladéknak számító olajos vizet 26 000 Ft-ért szállítanak el, a berendezéssel ennyi víz 300 Ft-ért tisztítható meg. Az üzem területén telepített elektrokémiai emulzióbontó esetén szállítási költségek sem merülnek föl. Mivel számos esetben a tisztított víz 85%-a újra felhasználható nemcsak a vízfelhasználás, hanem a csatornázási költség is jelentősen csökken. Az is előfordulhat, hogy a berendezés alkalmazása folytán nem kell több bírságot fizetnie az olajos szennyvíz kibocsátójának.

Alkalmazási területek és ipari referenciák
AUDI Hungária Motor Kft. (emulziók bontása). Magyar Honvédség, Tata (harckocsimosó szennyvizének tisztítása). Olajipari szennyvizek tisztítása. Olajjal szennyezett talajok remediálása. Mindenféle vizes olajemulziók bontása.
Szabadalmak: P 0700232 (magyar szabadalom, 2007. március 20.)